Ter voorbereiding van de bouw van het Gemini offshore windmolenpark heeft Van Oord ADEDE gecontracteerd voor een archeologisch en UXO onderzoek van de zeebodem.

Het projectgebied Gemini ligt 96 kilometer ten noorden van het Friese eiland Schiermonnikoog en maakt deel uit van belangrijke scheepvaartroutes naar de Duitse havens. Tijdens de eerste en tweede wereldoorlog werden deze routes op grote schaal gedolven door zowel de Duitsers als de geallieerden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde de meest noordelijke bommenwerperroute van de geallieerden over het Gemini-gebied waardoor het gebied en de kabelcorridor verdacht werden van de aanwezigheid van luchtbommen, niet-ontplofte luchtafweergeschut en vliegtuigcrash-locaties. ADEDE voerde een Magnetomer en Side Scan Sonar-onderzoek uit van het projectgebied en de kabelgang.

Nadat alle gegevens zijn geïnterpreteerd, worden in aanmerking komende doelen geselecteerd voor identificatie door UXO-experts en maritiem archeologen. Elke UXO die wordt gevonden, wordt verwijderd of tot ontploffing gebracht door de Koninklijke Nederlandse Marine. Archeologische objecten en constructies worden geïdentificeerd, geregistreerd en gerapporteerd.