Om de aardgasterminals van Duinkerke (F) en Zeebrugge (B) met elkaar te verbinden, heeft Fluxys opdracht gegeven voor de aanleg van een gasleiding tussen Maldegem en Alveringhem. Het pijpleidingstraject snijdt door de voormalige frontlinies en loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, een gebied dat verzadigd is met UXO.

ADEDE werd door Fluxys gecontracteerd om het werkgebied van UXO te ontruimen en het oppervlak voor te bereiden voor de archeologen die ons volgden over de voormalige slagvelden. Het deel van het front dat wordt doorkruist door het projectgebied heeft intensieve gevechten meegemaakt door alle betrokken legers, wat bleek uit de verscheidenheid en het aantal UXO's die we hebben opgeruimd. We ontdekten ook posities en loopgraven waarvandaan het geschut was afgevuurd, wat de gevechten van dichtbij in dit deel van het westelijk front illustreert. De hoek van de mortiergranaat in de bovenstaande afbeelding toont de hoge hoek waaronder dit stuk granaat de grond binnenkwam, wat aantoont dat het vanaf een korte afstand werd afgevuurd.

De voorbereiding van de gaspijpleiding was het grootste uxo-opruimingsproject ooit op de slagvelden van Vlaanderen. Op elk moment werkten minimaal 35 UXO-experts en andere specialisten aan het project. De archeologie gaf veel inzicht in dit frontgedeelte en er werden nieuwe lessen geleerd met betrekking tot de loopgravenstelsels, vestingwerken en posities. In de zes maanden operationele tijd zijn in totaal 4.978 stuks UXO gelokaliseerd en verwijderd, waardoor een veilige werkomgeving is verzekerd voor de mensen die de buis zullen installeren en een beschermde levensduur voor de leiding zelf.

Uitrusting

EM31

The ElectroMagnetometer 31 measures conductivity of the soil. Suited for finding backfilled trenches, burials, rubbish dumps and non-gradual subsoil disturbances.

EM61

Electro Magnetometry 61 is an active magnetometry technology with downward signal. It will pick up all metals and we deploy it both on land and under water.

Armoured Digger With Pressurised Cabin

Our diggers are customised to protect the operator against explosions.

Magnetometer

Detection technique for finding ferrous metal in soil.

Anti-Shrapnel Measures

To separate areas with risk of explosion we supply and advise on site measures to eliminate the risk of shrapnel injury to staff.